Upptäck Östergötlands natur

Östergötlands natur- och kulturguidningar & friluftsevenemang

Upptäck Östergötlands natur

Östergötlands natur- och kulturguidningar & friluftsevenemang

Upptäck Östergötlands natur

Östergötlands natur- och kulturguidningar
& friluftsevenemang

Recept – Gårdskycklingsauté på stekhäll

Daniel Blomqvist, kock på Linköpings slott, guidar oss igenom hur du lagar mat på en stekhäll.
Papperstallrik med kycklingsallad

4 portioner

Börja med att förbereda kycklingen dagen innan maten ska tillagas på stekhällen. Samma dag förbereder du rotfrukterna och grönsakerna samt tillagar kycklingen. Ta med byttorna med de förberedda ingredienserna till stekhällen och tillaga enligt anvisning. 

Helstekt rimmad kyckling

  • 1 hel ekologisk gårdskyckling
  • 3,5 dl salt
  • 4 L vatten
  • 0,5 dl socker

Koka upp vatten, salt och socker. Låt svalna något.
Lägg kycklingen i saltlaken och låt stå i 15-20h.
Häll av saltlaken.

Tillaga kycklingen i ugn på 130 grader till kärntemp 70 grader. Den behöver inte få så mycket färg. Ta ut och täck med folie och låt den stå i ugnens eftervärme upp till 1h.

Bena ur kycklingen och fördela i munsbitar. Lägg ca 400 g i en bytta.

Rotfrukter

  • 350g fast potatis
  • 1 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 1 st palsternacka
  • 1 st stor gulbeta
  • 200g Champinjoner
  • 3-4 kvistar färsk timjan

Skär lök och champinjoner i grova klyftor. Rotfrukter samt potatis skärs grovt i bitar som max är 1 cm tjocka.  Repa timjan. Lägg allt i en bytta.

Grönsaker

  • 2 st vitlöksklyftor
  • 60g broccoli, rapsskott, färsk grönkål, Pak choi eller vitkål.
  • 60g ramslök, salladslök eller liknande
  • 100g sparris
  • 1 msk grönsaksbuljongpulver

Skiva vitlöken. Ansa och skär rapsskott, ramslök och sparris grovt. Lägg allt i en bytta tillsammans med grönsaksbuljongspulvret.

Tillagning

Hetta upp stekhällen och rapsoljan. Lägg i alla rotfrukter samt Sambal Oelek. Låt fräsa och bryna. Rör emellanåt och sprid ut över hela stekhällen. Stek tills potatisen känns nästan helt genomstekt. Lyft stekhällen från värmen. Lägg i alla grönsaker och dijonsenapen. Vänd runt ordentligt. Sist lägger du i kycklingen och låter den bli varm. Stänk på några droppar med äppelcidervinäger och strö avrunnen salladsost över. Servera direkt!

  • 4–5 msk rapsolja
  • 1 tsk Sambal Oelek
  • 1 msk dijonsenap
  • Några droppar äppelcidervinäger
  • 110g salladost