Upptäck Östergötlands natur

Östergötlands natur- och kulturguidningar & Friluftslivets år 2021

Upptäck Östergötlands natur

Östergötlands natur- och kulturguidningar & Friluftslivets år 2021

Upptäck Östergötlands natur

Östergötlands natur- och kulturguidningar
& Friluftslivets år 2021

Recept – En härlig picknicksallad

Vad sägs om att njuta av en härlig somrig sallad ute i naturen. Detta recept är perfekt för just detta. Så ta med dina nära och kära ut och bjud dem på en lyxig sallad.
Sallad i en papperstallrik bestående av gurka, tomat, kött en vit sås samt en omelettmuffins

Sallad är den perfekta picknickmaten. Här är ett recept på en lyxig sallad med grönsaksomelett, jordärtkockskräm och marinerat högrev. Receptet är anpassat till 10 portioner. Använd gärna lokala råvaror.

Dagen innan utflykten förbereds köttet, även omeletten och jordärtskockskrämen kan förberedas dagen innan. Salladen gör sig bäst om den skärs upp samma dag som utflykten.

Marinerat högrev

ca 1100 g högrev

Marinad:
2,5msk vit balsamvinäger
2msk bbq sås
1msk sweetchili
0,5tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta, riven
2krm salt
Malen spiskummin, efter smak 

Dela upp bitarna längs med senorna. Putsa bort stora senor och fettklumpar. Brynt bitarna i stekpanna med smör, strimla. Blanda alla ingredienser till marinaden och blanda sist i det brynta köttet.

Vacuumförpacka det marinerade köttet med några timjanskvistar och lite salt. Tillaga sedan Sous-vide genom att lägga vacuumpåsen i i ugnen på ca 85 grader i ca 6 h. Det går även bra att tillaga högrevet i en slowcooker. Köttet läggs då direkt i slowcookern tillsammans med lite vätska.

Om man vill använda en mörare köttbit så som ryggbiff, rostbiff, rostas, filé eller liknande räcker det att bryna det marinerade köttet hastigt. Det går självklart bra att byta ut köttet mot ett vegetariskt alternativ.

Grönsaksomelett

3st små morötter
2st medelstora potatisar
1st vitlöksklyfta
Ca 100g broccoli
Ca 50g sparris
10 blad färsk fransk dragon
7st ägg
1,5dl vispgrädde
Ostsmulor (ca 1 tsk / form)
Salt och peppar
Smör, eller sprejfett (för att smörja formarna)
Rapsolja

Hacka vitlök, tärna potatis och morot i små tärningar. Fräs i rapsolja, rör då och då, till potatisen är nästan genom stekt. Skär sparris, broccoli i små bitar, hacka dragon. Vänd ner i potatisen. Fräs en liten stund. Smaksätt med salt och peppar. Mixa ägg och grädde med stavmixer. Smaka av med lite salt och peppar.  Smörj 10 små portionsformar som rymmer 0,75 dl. Fördela grönsakerna i formarna, smula lite ost på och häll på äggsmeten. Grädda på ca 170 grader i ca 15 minuter. Stick med en sticka för att kontrollera att omeletten är genomgräddad. Ta ut och stjälp upp omeletterna på ett fat.

Jordärtskockskräm

600 g jordärtskockor
En skvätt vispgrädde

Koka jordärtskockor med en skvätt vispgrädde och vatten så de täcks. När de är genomkokta, mixa i mixer med lite av kokspadet och lite grädde. Det är bättre att börja mixa med så lite vätska som möjligt och tillsätta mer grädde efterhand. Krämen ska vara helt slät och rätt så lös. Smaka av med salt.

Sallad

Valfria salladsgrönsaker gärna med lite örter typ oregano, persilja, basilika samt späd rädisa, körsbärstomat, gurka och morot.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.