Östergötlands natur- och kulturguidningar

Friluftslivet år 2021

Östergötlands natur- och kulturguidningar

–  friluftslivet år 2021

Östergötlands natur- och kulturguidningar

–  friluftslivet år 2021

Guide på vift – Guidning på Omberg

Under några lördagar i september finns en natur- och kulturguide på plats på Omberg för att visa och berätta om den unika naturen. Hos guiden kan se se aktuella blommor, svampar och djur, och få information om vandringsleder, besöksvärda Naturreservat och andra pärlor att besöka i bygden. Passa på att ställa frågor om naturen! Guiden är på plats ungefär mellan kl 10-16, lite beroende på väder.

Klockan 11 dessa lördagar startar en natur- och kulturguidning. Vi tittar på Ombergs typiska blommor, svampar, fåglar, småkryp och spår efter vilda djur. Hör berättelsen om hur det urgamla berget bildades och hur isen har format och än idag påverkar allt levande. Passa på att ta reda på vad som är aktuellt i naturen för dagen, och om vilka andra pärlor man kan besöka, på Omberg och i bygden.

Guiden finns ca kl 10-16 på följande platser:

3 september Hjässatorget norr om vägen.

10 september Stocklyckeparkeringen

24 september Hjässatorget norr om vägen.

Guidetur kl 11-12

Kostnad: Gratis.

Arr: Länsstyrelsen Östergötland och Sveaskog

Kort om Omberg:

Omberg är en urgammal horst som ligger likt en platt limpa eller halvt begravd jättepotatis på den platta Östgötaslätten. Berget är sägenomsusat och mycket folkkärt. Här finns något för alla intressen. Ett gynnsamt lokalklimat vid vätten och en kalkrik morän gör växtligheten frodig. Här finns en mycket rik flora och fauna och rikligt med svampar. Naturen är omväxlande, med bland annat bokskog, ädellövskog, jätteekar, kalkkärr, ängar, betesmarker och även barrskog. Större delen av berget ingår i Ekopark Omberg som ägs och förvaltas av Sveaskog. På berget finns även 6 naturreservat som förvaltas av Länsstyrelsen. Reservaten är Bokskogsreservatet, Mörkahålkärret, Ombergsliden, Ostmossen, Hålkärret och Storpissan. Stora delar av Omberg är också skyddat som Natura2000, EUs nätverk av extra värdefull natur.

Datum

sep 03 2022
Expired!

Tid

11:00 - 12:00

Etiketter

Djur växter svampar,
Ekologi och naturvård,
Lätt vandring

Platser

Ödeshög
Kategori

Arrangör

Länsstyrelsen Östergötland och Sveaskog

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.